9 days in Father’s Organic Farm umpama tajuk sebuah movie, hakikatnya sebuah kisah sedih yang nyata

9 days in Father’s Organic Farm umpama tajuk sebuah movie, hakikatnya sebuah kisah sedih yang nyata

9 days in Father’s Organic Farm umpama tajuk sebuah movie, hakikatnya sebuah kisah sedih yang nyata.

SEMBILAN hari yang sangat panjang, tragedi tanah runtuh Batang Kali di Father’s Organic Farm di Jalan Batang Kali-Genting Highlands pada 16 Disember lalu benar-benar menyayat hati seluruh rakyat Malaysia.

Kita bersimpati dengan mangsa dan keluarga yang terlibat dalam bencana ini. Kejadian jam 2.42 pagi seramai 92 mangsa terbabit dalam insiden tanah runtuh dengan 31 disahkan maut.

Pencarian jasad mangsa terakhir meruntun hati apabila beg sandang kanak-kanak berusia 11 tahun itu dibawa ke lokasi. Wajah pegawai polis wanita yang sayu memegang beg berkenaan menyentuh hati para ibu.

Tragedi runtuhan tanah yang telah meragut puluhan nyawa itu berjaya dinoktahkan dengan penemuan mayat mangsa terakhir iaitu kanak-kanak lelaki berusia 11 tahun di di Sektor A (Hill View) sekali gus menamatkan operasi mencari dan menyelamat (SAR) yang membabitkan anggota pelbagai agensi.

Terima kasih tidak terhingga buat wira-wira negara yang terlibat SAR. Anda sebenar-benar hero yang berjuang sedaya upaya mencari mangsa tanpa mengira warna kulit.

Bekerja di tapak bencana bukan mudah. Dalam keadaan cuaca tidak menantu, ada dalam kalangan anggota penyelamat dilaporkan mengalami kecederaan dan tidak sedarkan diri kerana dehidrasi.

Ketua Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat Selangor, Datuk Norazam Khamis tidak terkecuali diserang angin ahmar ringan ketika mengendalikan SAR kerana keletihan.

Kepada Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia, Angkatan Pertahanan Awam Malaysia, Pasukan Mencari Dan Menyelamat Khas Malaysia, Angkatan Tentera Malaysia, Polis Diraja Malaysia dan lain-lain agensi, andalah wira-wira kami!

Tidak lupa Unit Anjing Pengesan (K9) dari pelbagai agensi iaitu Blake dan rakan-rakan yang bertungkus lumus mengesan mangsa. Kemampuan deria bau mereka sangat berkesan 200 kali ganda berbanding dengan deria bau manusia. Justeru tidak hairanlah ia dilatih khas menjadikan kerja-kerja mencari dan menyelamat dengan lebih efisyen seterusnya mengurangkan risiko kemalangan. Terima kasih!

Sesungguhnya terlalu banyak kedukaan pada penghujung 2022 ini. Tragedi demi tragedi meragut nyawa termasuk banjir Pantai Timur yang menyaksikan lima terkorban.

Monsun Timur Laut membawa hujan lebat, angin kencang, ombak yang bergelora dan kenaikan paras air.

Justeru elakkan melakukan sebarang aktiviti rekreasi seperti pendakian atau perkhemahan dan menghindari kawasan empangan, gunung, sungai serta pantai.

Sebarang aktviti, rancanglah perjalanan terlebih dahulu dengan merujuk ramalan cuaca yang terkini oleh Jabatan Meteorologi Malaysia.

Selain itu, berhati-hati mengendalikan peralatan elektrik dan kawal anak-anak pada musim tengkujuh ini. Sama-sama kita mendoakan kesejahteraan agar fasa mencabar ini berlalu.

BACA JUGA:

Rambut lembut dan berkilat, ikut kata pakar Sunsilk!

Bayangkan bila cik suami out station, kereta pula meragam, wanita patut baca tips ni

Jimat banyak bila anak sudah berpisah lampin, ikutilah tips ajar anak potty train

Artikel ini disiarkan pada 26/12/2022

COMMENTS

Wordpress (2)
  • […] 9 days in Father’s Organic Farm umpama tajuk sebuah movie, hakikatnya sebuah kisah sedih yang nyat… […]

  • […] 9 days in Father’s Organic Farm umpama tajuk sebuah movie, hakikatnya sebuah kisah sedih yang nyat… […]