Ajal maut Allah dah tentukan,Meninggal Dunia Dalam Keadaan Sujud

Ajal maut Allah dah tentukan,Meninggal Dunia Dalam Keadaan Sujud

Ajal maut Allah dah tentukan,Meninggal Dunia Dalam Keadaan Sujut.Bekas Ketua Cawangan Pas Kampung Kenor, Kuala Krai, Mohd Radzi Ibrahim, 63 tahun yang meninggal dunia sewaktu menunaikan solat Maghrib berjemaah baru-baru ini merupakan seorang yang pemurah, lapor Sinar Harian.

Imam Tua Masjid Mukim Kenor, Ahmad Fadhil Zamani menceritakan, pernah seketika sewaktu berada di kedai makan, arwah sangat pemurah kerana sering berebut-berebut untuk ‘payung’ (belanja) harga makanan dan minuman rakannya.

Malah dalam masa sama, arwah juga sangat menjaga ibadah solat fardu dalam rutin hariannya sebagai tiang agama, selain turut mengamalkan bacaan surah-surah pilihan secara istiqamah.

“Arwah memang solat berjemaah lima waktu di masjid dan setiap hari mengamalkan membaca 40 kali surah al-Ikhlas selain seorang yang sangat berpegang teguh pada janji.

“Kita tidak tahu amalan rahsia arwah hingga membawa kepada kematiannya secara husnul khatimah (mati dalam keadaan beribadat dan pada malam Jumaat),” maklum Ahmad Fadhil lagi

“Seorang jemaah berhenti daripada solat dan segera membantu membaringkan Mohd Radzi yang sudah tidak sedarkan diri.

“Saya menghubungi talian kecemasan 999 dan pegawai perubatan yang tiba memeriksa Mohd Radzi mengesahkan dia sudah meninggal dunia,” jelas Ahmad Fadhil sewaktu dihubungi Sinar Harian semalam.

Sebelum ini, difahamkan mangsa mempunyai latar belakang penyakit jantung, jelas imam masjid berkenaan.

Jenazah Mohd Radzi selamat dikekebumikan di Tanah Perkuburan Islam Kampung Tengah Kuala Krai selepas solat Jumaat, lapor Sinar Harian lagi.

Baca :Pengantin menangis tengok keluarga gerak balik, Rupanya ni yang berlaku

Artikel ini disiarkan pada 11/09/2022

COMMENTS

Wordpress (1)
  • […] Baca :Ajal maut Allah dah tentukan,Meninggal Dunia Dalam Keadaan Sujud […]