Bersangka baik dengan jiran akhirnya terharu

Bersangka baik dengan jiran akhirnya terharu

Bersangka baik dengan jiran akhirnya terharu.Apabila anda melihat rumah dengan kanopi dan meja berwarna-warni di jalan raya, anda tahu ia akan menjadi pesta besar!

Dalam video TikTok yang tular dengan 2 juta tontonan, kita melihat semangat Malaysia sebenar antara jiran berbilang kaum di Jenjarom, Selangor

Video TikTok itu dimuat naik oleh Siti Nur Ashikin, 33, seorang ejen takaful.

Dalam klip 7 saat itu, dia bercakap tentang bagaimana jirannya yang berbangsa Cina telah menganjurkan majlis hari jadi besar untuk anak mereka tetapi tidak menjemput Ashikin dan keluarganya kerana mereka menghidangkan makanan tidak halal.

Ashikin tidak terlalu memikirkannya dan memerhatikan perayaan dari rumahnya sendiri. Tidak lama kemudian, jirannya datang dan memberitahunya supaya tidak membeli makanan untuk makan malam kerana dia telah memesan KFC untuk mereka!

Apabila menerima makanan itu, Ashikin berasa terharu

“Saya tidak sangka jiran saya begitu baik hati. Penganjuran parti memerlukan kos yang tinggi. Mereka juga memberi kami burger dan ayam. Semuanya tidak murah.”

Selepas memproses ini, ejen takaful berterima kasih kepada mereka dan menghargai usaha yang mereka lakukan. Jadi untuk membalas budi, Ashikin akan meminta ibunya menggoreng beberapa bihun kegemaran jiran mereka!

Selain itu, dia juga memberitahu kami bahawa jiran-jirannya memaklumkan bahawa akan ada pesta 1 hingga 2 minggu sebelum itu.

Insiden kecil ini sudah pasti menghangatkan hati kami dan menunjukkan kepada kami bahawa tidak perlu banyak untuk memupuk semangat Malaysia yang sebenar!

https://vt.tiktok.com/ZSR2EBRsL/?k=1

Baca : Tular seorang lelaki azan dalam tokong Cina

Artikel ini disiarkan pada 01/08/2022

COMMENTS

Wordpress (0)