Empat kerusi tersebut bertanding atas lambang GRS bukan Bersatu – Nazri

Empat kerusi tersebut bertanding atas lambang GRS bukan Bersatu – Nazri

Empat kerusi tersebut bertanding atas lambang GRS bukan Bersatu – Nazri.

Empat Ahli Parlimen Gabungan Rakyat Sabah (GRS) boleh kekal sebagai Ahli Parlimen tanpa perlu diadakan Pilihan Raya Kecil (PRK), kata bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-undang), Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz.

Hujah Mohamed Nazri, berdasarkan Akta Antilompat Parti yang telah dilulus dan diwartakan, calon bertanding atas lambang parti bukan keahlian.

Katanya, dalam kes di Sabah, empat Ahli Parlimen itu bertanding menggunakan lambang GRS bukan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu).

“Saya berada dalam jawatankuasa pilihan untuk menggubal undang-undang larangan bertukar parti dan diputuskan bahawa status setiap calon adalah berdasarkan lambang parti yang beliau bertanding.

“Dalam jawatankuasa tersebut kita telah membincangkan bagaimana untuk mengiktiraf mandat rakyat dengan menggunakan lambang yang digunakan setiap calon.

“Empat Ahli Parlimen dari Sabah itu mendapat watikah daripada Pengerusi GRS iaitu Datuk Seri Hajiji Noor bukan dari Presiden Bersatu atau Pengerusi Perikatan Nasional, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

“Jadi berdasarkan semangat Akta Antilompat Parti itu, empat Ahli Parlimen di Sabah itu masih kekal sebagai ahli Dewan Rakyat biarpun Bersatu mendakwa mereka masih ahli parti itu ketika PRU15 (Pilihan Raya Umum ke-15) lalu.

“(Datuk Seri) Ronald Kiandee tidak ada dalam jawatankuasa pilihan ketika penggubalan undang-undang larangan bertukar parti dibincangkan, jadi beliau mungkin tidak faham tentang perkara ini.

“Pada saya tidak ada keperluan untuk Yang Dipertua Dewan Rakyat mengisytiharkan empat kerusi tersebut kosong kerana mereka bertanding atas lambang GRS bukan Bersatu,” katanya kepada Astro AWANI.

Mohamed Nazri mengulas laporan media yang mendakwa Bersatu menghantar notis kepada Yang Dipertua Dewan Rakyat untuk memastikan bahawa telah berlaku kekosongan ‘luar jangka’ membabitkan empat kerusi Parlimen di Sabah yang didakwa ditandingi sebagai ahli parti tersebut.

Dalam satu kenyataan, Ronald yang juga Ketua Bersatu Sabah berkata, permohonan sudah dibuat kepada Speaker supaya kekosongan itu dimaklumkan kepada Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) dalam tempoh 21 hari.
Empat Ahli Parlimen GRS itu terdiri dari Datuk Armizan Ali (Papar), Khairul Firdaus Akbar Khan (Batu Sapi), Jonathan Yasin (Ranau) dan Matbali Musah (Sipitang).

Sebelum ini seorang lagi bekas bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-undang), Datuk Seri Wan Junaidi Tuanku Jaafar juga menjelaskan empat Ahli Parlimen GRS itu tidak perlu mengosongkan kerusi yang dimenangi dalam PRU15.

Wan Junaidi yang turut terbabit yang dalam penggubalan undang-undang larangan bertukar parti yang diluluskan Dewan Rakyat Julai lalu berkata, empat Ahli Parlimen GRS itu boleh kekal di kerusi mereka.

BACA JUGA:

Berlaku kekosongan ‘luar jangka’ membabitkan 4 kerusi Parlimen Sabah

Whatsapp tidak berfungsi lagi mulai 1 Januari

Kedudukan unik NSIP sebagai MIP Yang-Pertama, tarik pelabur luar, wujud 50,000 peluang pekerjaan tempatan

Artikel ini disiarkan pada 30/12/2022

COMMENTS

Wordpress (3)
 • […] Empat kerusi tersebut bertanding atas lambang GRS bukan Bersatu – Nazri […]

 • Marcus 3 weeks

  Hello there,

  If you are one of the sufferers of the common problems nails have, then you are in luck! Our Toenail Clippers is here to help. It has a specially designed clip that can help those with troubles with winding nails, hard nails, two nails, nail cracks, deep nails, and thickened nails.

  We are confident that our Toenail Clippers will provide you with the results you are looking for.

  Get yours today with 60% OFF: https://thepodiatrist.shop

  Regards,

  Marcus

 • Jacob Lewis 2 weeks

  Hi,
  Are you still in business?
  I found a few errors on your site.
  Would you like me to send over a screenshot of those errors?

  Regards
  Jacob
  (714) 500-7363