Kedudukan unik NSIP sebagai MIP Yang-Pertama, tarik pelabur luar, wujud 50,000 peluang pekerjaan tempatan

Kedudukan unik NSIP sebagai MIP Yang-Pertama, tarik pelabur luar, wujud 50,000 peluang pekerjaan tempatan

Kedudukan unik NSIP sebagai MIP Yang-Pertama, tarik pelabur luar, wujud 50,000 peluang pekerjaan tempatan. NCT Group Smart Industrial Park (NSIP) berada di landasan yang betul untuk menarik pelabur dari China untuk melabur dalam hartanah dan pembangunan syarikat di bawah projek itu.

Disahkan oleh kerajaan Selangor, kedudukan unik NSIP sebagai “The First” Managed Industrial Park (MIP) bertujuan untuk meningkatkan peluang pelaburan daripada pelabur tempatan dan antarabangsa.

NCT berkata, kedudukan NSIP sebagai hab global bagi industri semikonduktor, elektronik dan elektrik (E&E), dan farmaseutikal ditetapkan untuk mewujudkan kesan berganda di Malaysia.

Projek itu turut disokong oleh kerajaan Hainan China.

Pengurus besar NCT dan ketua projek NSIP Eddy Lim Swee Shien berkata kemampanan adalah teras projek dan ia benar-benar merangkumi nilai alam sekitar, sosial dan tadbir urus (ESG).

“Ia direka dengan objektif ini dan kami telah melihat minat yang besar dalam pembangunan.

“Mewujudkan pembangunan yang cekap dan berkesan, NSIP direka selaras dengan kriteria penarafan GreenRE dan berada di landasan untuk menjadi Taman Perindustrian Terurus (MIP) yang dilengkapi solar, antara komponen lain.

“Ini akan terus disokong oleh pelbagai rakan kongsi, seperti Telekom Malaysia Bhd, Solarvest Holdings Bhd dan Samaiden Group Bhd, dan pemain lain, yang sejajar dengan visi NCT untuk menyumbang ke arah mengurangkan jejak karbon industri,” katanya semasa Malaysia ke-12- Persidangan Usahawan China (MCEC 2022) baru-baru ini.

Semasa persidangan itu, NCT menyampaikan projek itu kepada lebih daripada 350 delegasi yang termasuk wakil daripada kerajaan Hainan yang menyertai secara maya.

Terletak di Wilayah Pembangunan Bersepadu di Selangor Selatan (IDRISS), NSIP diterajui sebagai pembangunan berinspirasikan Revolusi Perindustrian Keempat (4IR) yang mengintegrasikan inovasi pintar dan penyelesaian mampan untuk memenuhi keperluan semasa dan masa hadapan usahawan.

Apabila siap, projek itu disasarkan untuk mewujudkan 50,000 peluang pekerjaan, menangani kekurangan pekerjaan di negeri ini sambil menyumbang kepada ekonomi tempatan.

NCT bekerjasama rapat dengan cabang pelaburan kerajaan negeri Selangor, Invest Selangor, Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia dan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri untuk mengukuhkan pendedahan NSIP dengan memanfaatkan kumpulan pelabur dan rangkaian mereka.

Projek itu, yang telah bermula dengan pembersihan tapak awal bulan ini, telah mendapat sambutan yang menggalakkan, dengan 100 peratus Fasa 1A telah ditempah sepenuhnya.

BACA JUGA:

Netizen personal sumbangan TMJ kepada JDT, hari ini dicabar umpama pulang paku buah keras

Lagi jenayah kolar putih dan profil tinggi berkait ahli perniagaan Malaysia

Permaisuri Johor sedih, kanak-kanak empat tahun mati didera

Artikel ini disiarkan pada 29/12/2022

COMMENTS

Wordpress (2)
  • […] Kedudukan unik NSIP sebagai MIP Yang-Pertama, tarik pelabur luar, wujud 50,000 peluang pekerjaan tem… […]

  • […] Kedudukan unik NSIP sebagai MIP Yang-Pertama, tarik pelabur luar, wujud 50,000 peluang pekerjaan tem… […]