Pemuda kongsi Pengalaman sikap penyewa ‘Homestay’ tiada common sense

Pemuda kongsi Pengalaman sikap penyewa ‘Homestay’ tiada common sense

Pemuda kongsi Pengalaman sikap penyewa ‘Homestay’ tiada common sense .Petang tadi ada guest check out. Duduk 3 malam bermula khamis lepas. Sebuah keluarga kecil chinese. Sukar nak komunikasi dengan dia sebab bahasa melayu dia kurang fasih. Ketika berhubung dengan dia, memang makan masa sikit nak explain tentang rules and regulation duduk kat homestay.

So bila dah amik kunci, kita gi la naik atas, tengok keadaan rumah. Ok ke tak ok. Bila nak masuk rumah, grill berkunci tapi pintu kayu tak berkunci. Kipas, lampu, aircond semua bilik, pintu balcony semua tak tutup. Mereka biar je terbukak. Sampah bersepah dan yang paling geram, mereka merokok dalam rumah. Bau rokok naik dan ada kesan habuk rokok kat meja makan.

Haish. Kenapa susah sangat nak hormati peraturan yang ditetapkan. Pastu common sense tak de ke? Tinggal rumah begitu je. Malangnya deposit saya tak amik sebab ketika bagi kunci masa nak check in, saya ambil masa nak terangkan kepada mereka ttg beberapa perkara sampai terlupa nak mintak deposit. Bila dah masuk kereta baru teringat.

Itu belum cerita mereka parking kat lot OKU, bila security clamp, mereka mintak saya cover separuh kos denda. Menyirap je rasa sedangkan dalam welcoming mesej, saya dah sebut lot parking yang disediakan. Common sense kot, parking OKU memang tak boleh parking kecuali hang pa mmg OKU.

Haish. Cabaran2. Tapi nak buat macam mana, dah recam dunia homestay macam ni. Huhu. Semoga aku boleh tabah laa.. haha..

Credit FB :Asim Abdullah

Baca :“Tapak tangan siapa tu” Lelaki ini kongsi Pengalaman “misteri”

Artikel ini disiarkan pada 22/08/2022

COMMENTS

Wordpress (1)
  • […] Baca :Pemuda kongsi Pengalaman sikap penyewa ‘Homestay’ tiada common sense […]