Sultan Brunei kini jadi pemerintah paling lama di dunia

Sultan Brunei kini jadi pemerintah paling lama di dunia

Sultan Brunei kini jadi pemerintah paling lama di dunia.Pemerintah Brunei, Sultan Hassanal Bolkiah menjadi raja paling lama berkhidmat di dunia selepas kemangkatan Ratu Britain, Ratu Elizabeth II pada Khamis lalu.

Sultan Hassanal Bolkiah yang menaiki takhta pada tahun 1967 telah memerintah selama 54 tahun dan 339 hari sehingga Jumaat lalu iaitu lebih empat tahun lebih lama daripada Ratu Margrethe II dari Denmark.

Ratu itu kini menduduki tempat kedua sebagai pemerintah diraja masih hidup yang paling lama memerintah.

Sebelum ini, Ratu Elizabeth II menjadi Ketua Negara yang paling lama berkhidmat di dunia dan majlis meraikannya diadakan baru-baru ini sempena ulang tahun ke-70 pertabalannya pada awal tahun ini.
Beliau menaiki takhta ketika berusia hanya 25 tahun pada tahun 1952 selepas Perang Dunia II.

Sultan Hassanal Bolkiah yang berusia 76 tahun juga menjadi Perdana Menteri Brunei sejak negara itu mencapai kemerdekaan daripada United Kingdom pada tahun 1984.

Baginda menjadi Sultan Brunei Darussalam pada 5 Oktober 1967, selepas ayahandanya turun takhta. Pertabalan baginda telah diadakan pada 1 Ogos 1968, dan menjadikannya Yang di-Pertuan ( Ketua Negara ) Brunei. Seperti bapanya, dia telah dinobatkan sebagai kesatria oleh Ratu Elizabeth II dari United Kingdom , di mana Brunei adalah negeri naungan sehingga tahun 1984. [5] [6]

Di bawah perlembagaan Brunei 1959, sultan adalah ketua negara dengan kuasa eksekutif penuh, termasuk kuasa darurat sejak 1962. Pada 9 Mac 2006, Sultan dilaporkan telah meminda perlembagaan Brunei untuk menjadikan dirinya maksum di bawah undang-undang Brunei. [7] Bolkiah, sebagai Perdana Menteri , juga ketua kerajaan.

Di samping itu, beliau kini memegang portfolio Menteri Pertahanan , Menteri Luar Negeri dan Menteri Kewangan . [8] Sebagai Menteri Pertahanan, beliau adalah Panglima Tertinggi Angkatan Bersenjata Diraja Brunei , serta Jeneral Kehormat di British .dan angkatan tentera Indonesia dan Laksamana Kehormat dalam Tentera Laut Diraja . Beliau melantik dirinya sebagai Ketua Polis Negara (KPN) Pasukan Polis Diraja Brunei . [ petikan diperlukan ]

Bolkiah berucap di Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mengenai kemasukan Brunei Darussalam ke Pertubuhan Bangsa- Bangsa Bersatu pada September 1984. Pada tahun 1991, beliau memperkenalkan ideologi konservatif ke Brunei yang dipanggil Melayu Islam Beraja ( Melayu Islam Beraja , MIB), yang menampilkan monarki sebagai pembela. daripada iman. [9] Beliau baru-baru ini menggemari pendemokrasian kerajaan Brunei dan mengisytiharkan dirinya sebagai Perdana Menteri dan Presiden. Pada tahun 2004, Majlis Perundangan yang telah dibubarkan sejak 1962, telah dibuka semula. [10]

Hassanal Bolkiah menubuhkan Yayasan Sultan Haji Hassanal Bolkiah (YSHHB).

Hassanal Bolkiah adalah pengerusi Sidang Kemuncak Pemimpin APEC pada tahun 2000 apabila Negara Brunei Darussalam menjadi tuan rumah sidang kemuncak itu. Hassanal Bolkiah juga merupakan pengerusi Sidang Kemuncak ASEAN pada 2013 ketika Negara Brunei Darussalam menjadi tuan rumah sidang kemuncak itu.

Hassanal Bolkiah adalah Ketua Agama, dan Islam adalah agama rasmi negara. Masjid, surau dan stesen dibina di seluruh negara. Baginda bertitah agar perayaan Islam seperti Sambutan Awal Tahun Maulid Nabi, Isra Miraj dan Nuzul Al Quran disambut secara besar-besaran. Beliau sering ke masjid dan surau seluruh negara untuk menunaikan solat fardhu Jumaat.

Pada 2014, Hassanal Bolkiah turut menganjurkan hukuman syariah Islam diterima pakai , termasuk zina dihukum mati dengan rejam.

Baginda telah berkahwin dengan sepupu dan isteri pertamanya, Puteri Pengiran Anak Saleha , yang kemudiannya menjadi Raja Isteri ( Permaisuri ). Bekas isteri keduanya, Mariam Abdul Aziz (bekas Pengiran Isteri ), adalah bekas pramugari untuk syarikat penerbangan nasional, Royal Brunei Airlines . Dia menceraikannya pada tahun 2003, melucutkan semua gelaran dirajanya. Pada Ogos 2005, tempatnya digantikan oleh bekas pengacara TV3 Malaysia , Azrinaz Mazhar Hakim , yang berusia 33 tahun lebih muda daripada sultan. Mereka bercerai pada 2010, dan seperti Mariam Abdul Aziz, sultan melucutkan semua gelaran, penghormatan dan elaun bulanannya. [48]

Putera Al-Muhtadee Billah ialah Pengiran Muda Mahkota (” putera mahkota “) dan pewaris sultan , sebagai putera sulung sultan dan Raja Isteri Pengiran Anak Saleha . Sehingga 2012, Hassanal Bolkiah mempunyai lima anak lelaki dan tujuh anak perempuan bersama tiga isterinya. Sehingga 2020, beliau juga mempunyai 18 cucu

Hassanal Bolkiah juga melarang perayaan Krismas secara umum pada 2015, termasuk memakai topi atau pakaian yang menyerupai Santa Claus . Larangan itu hanya melibatkan orang Islam tempatan. [11] Penganut Kristian masih dibenarkan menyambut Krismas.

Menurut Bishop Brunei dan Kardinal Cornelius Sim , pada 25 Disember 2015, terdapat kira-kira 4,000 daripada 18,000 penganut Katolik Brunei, terutamanya Cina dan ekspatriat yang tinggal di negara ini, menghadiri misa pada Malam Krismas dan Hari Krismas.

Walaupun tiada larangan mutlak pada perayaan, terdapat larangan yang menjejaskan hiasan Krismas di tempat awam, terutamanya pusat membeli-belah; larangan itu tidak menjejaskan kedai kecil atau kediaman persendirian termasuk gereja.

Baca :Jika Ada orang jual tar keliling taman, Pemuda ini ingatkan jangan beli,ini sebabnya

Artikel ini disiarkan pada 11/09/2022

COMMENTS

Wordpress (1)
  • […] Baca :Sultan Brunei kini jadi pemerintah paling lama di dunia […]